Kako odgovoriti na kritiku?

Dogodila se neugodna situacija i rečeno ti je da posao nije dobro odrađen. Osjećaš se izloženo i nesigurno. Ne znaš što bi odgovorila i odjednom si ostala bez teksta. Počinješ sumnjati u sebe i sve što si radila zadnjih mjeseci. U glavi se kroje različiti scenariji, ali ti i dalje stojiš ispred osobe koja te napada i izgubljeno gledaš. Ne možeš se pomaknuti.

Osoba je povisila ton, i to pred drugim ljudima i nevidljivi prst uperen je upravo u tebe. Osjećaš se poprilično neugodno i vrućina je obuhvatila čitavo tvoje tijelo, krenulo je i crvenilo. Svjesna si svega pa ti je još više neugodno i dok pokušavaš zaustaviti crvenilo, a i bijes koji dolazi, sve se dodatno pogoršava.

Začarani krug je već nastao.

Pitaš se zašto se to tebi događa kad si sve napravila kako treba, no ujedno ostaje sumnja jesi li nešto propustila.

Počinje faza u kojoj preispituješ samu sebe. U ovom trenutku nemaš nikakvo oružje, u potpunosti se nespremana, i svjesna si da si u podređenoj poziciji.

Zašto?

Nisi očekivala ovakvu reakciju, nisi očekivala kritiku i u potpunosti nisi pripremljena za odgovor. Kritiziraju te da posao nije dobro odrađen, i sve pokazuje upravo na tebe, Ti si glavni krivac.

Promatraš kolege oko sebe, svi šute ili gledaju u pod ili u zid . Tvoja prva reakcija je da si zbunjena i izgubljeno gledaš u osobu koja te kritizira.

Ne možeš doći do riječi.
Hoćeš li se pokriti po ušima?
Hoćeš li uzvratiti kontrakritikom ?

Ne, ne, ne..ništa od toga, već ?

▶️Stani!
▶️Promatraj!
▶️Razmisli!
▶️Diši!
▶️Smiri se!

Odvrti si sve u glavi nakon što prođe taj dan i pripremi se tako da znaš što si točno radila:
▶️koliko je vremenski trajalo
▶️koje informacije nisi mogla dobiti
▶️kao i probleme kod realizacije zadatka

Sad si već pripremljena, znaš točno što je bilo.

Bitno je da sve iskomuniciraš jasno, bez napada, bez ljutnje.

Samo činjenice u 3 minute.

U stresnim situacijama često se zblokiramo.
Iz toga razloga je potrebno dobro planirati i voditi sebe, razmisliti o mogućim situacijama, kao i različitim odgovorima na te situacije.

Možda se situacija neće promijeniti, ali promijenit će se tvoj osjećaj vezano za tu situaciju.

Autor
Podijeli