Zašto je dno dobro za tebe i kako ga iskoristiti?

Promijenila si nekoliko poslova, trudila se i radila. Nikad nisi prigovarala, sve je bilo na vrijeme isporučeno.


Zanemarila si privatni život, sebe i svoje aktivnosti, te posao stavila na prvo mjesto. Kad je trebalo napredovati, Ti si opet izigrana?

Osjećaš da si na dnu, motivacija popušta i pitaš se koji je uopće smisao tvog truda? Treba li odustati?
Pokriti oči i uši i dopustiti da te drugi vode, ili ponovo pokušati ustati i naučiti nešto novo.


Kako se dići s dna?

Prvo i osnovno, znaj da se to ne događa samo tebi, događa se svima nama, i to često.
Ono što nas razlikuje je adaptacijski stil, naša mogućnost odgovora na probleme, kao i brzina adaptacije da se odrazimo s dna.
Očekivali smo da će nas netko voditi, da je dovoljno završiti faks i truditi se, ali to nije tako.

Zašto?

Nalazimo se u turbulentnoj okolini u kojoj konkurencija raste iz dana u dan, a stilovi komuniciranja i upravljanja prate te promjene.
Zahtjevi tržišta su visoki što dodatno stvara opterećenje, te prouzrokuje stres i burn-out.

Nego vratimo se na naše glavno pitanje, kako se dići s dna?

  • napravi plan, što sve želiš postići, napiši kroz ciljeve. Svakom cilju dodijeli pripadajuće aktivnosti i vremenski rok. Odbaci NEDOSTIŽNE CILJEVE, koncentriraj se na OSTVARIVE ciljeve, ali pazi da imaš resurse za ostvarivanje tih ciljeva
  • napravi listu što možeš postići u trenutnoj organizaciji. Ako ne možeš napredovati možda se možeš prijaviti za edukaciju. Ne zaboravi na svoje psihičko stanje, kad si na dnu često sve promatraš negativno, druži se s drugima kako bi dobila podršku – podrška je svima bitna
  • ako nemaš NETWORKING sad je vrijeme da ga izgradiš, i to kroz društvene mreže – kratki post tu i tamo, bit će skroz dovoljan za početak (LinkedIn, Facebook, Instagram)
  • zapiši što si sve napravila i postigla, koliko si već ciljeva ostvarila. Ako ti se nisu svijdele određe rekacije na situaciju, promotri što se dogodilo, kako si reagirala i što možeš učiniti drugačije. Nakon analize napravi scenarij, ali tako da drugačije reagiraš.
  • ČITAJ – pomoći će ti da središ misli i stil pisanja i JAČAJ SAMOPOUZDANJE s novim skillovima kroz online edukaciju

Kad smo na dnu, često mislimo da se samo nama to događa, da samo mi teško radimo i da smo samo mi demotivirani. Tada je korisno shvatiti širu sliku – većina ljudi doživljava uspone i padove kroz svoju karijeru. Neće svi otvoreno pričati o svojim padovima, ali oni postoje.

Dno je dobro jer s dna možeš samo gore, i svako dno je nova lekcija.

Dno je tvoja mogućnost razvoja, iskoristi je!

Preporuka za video – Amy Purdy ”Living beyond limits”

Autor
Podijeli